PLAY_LAND

 

Slowenian artist and architect Apolonija Šušteršič participated with her project in context of EMSCHERKUNST.2013 dircetly in the Emscher conversion: To make the construction of the sewage tunnle possible, a youth club in Oberhausen-Holten had to be teared down and rebuilt at a different location nearby. Apolonija Šušteršič made a draft of the new premises and realised it in context of the exhibition and in collaboration with a team of architects, landscape architects as well as community members from the area. In workshops she involved kids, teenagers and theier parents form the catchment area in designing the site and incorporated their wishes and suggestions. From that a new playground and skate park were developed. The participartory approach of her projects is an important element of Apolonija Šušteršičs work. During the exhibition phase 2013 she hosted a construction camp with adolescents where they could put their ideas into practice. The aim of the project was to match the spatial circumstances to the social structures and needs of the people living nearby and to let them be an integral part of the development process.

Project team

Apolonija Sustersic, artist and architect, Ljubljana/Amsterdam (management of the art project)

Elke Banz, Dietmar Riecks, Banz + Riecks Dipl.-Ing. Architekten BDA, Bochum (architecture youth club)

Christine Wolf, wbp Landschaftsarchitekten GmbH, Essen (landscape architecture)

Dirk Wisnewski, management Jugendtreff Holten

Stefan Breuer, City of Oberhausen, playground Holten

Elgar Blitz, Carve, Amsterdam (Skate Pool)

Visitor information

Adress: Flugstraße Ecke Bahnstraße, Oberhausen-Holten