Urban Space Station

 

Natalie Jeremijenko designed a positive vision for the new Emscher valley with her project U.S.S. – Urban Space Station. It’s ever Natalie Jeremijenko’s aim to better life and life quality with her work. The Urban Space Station is a closed system combining agriculture and architecture. The Australian artist’s installation, reminiscent of a space ship, addresses multiple ecologic and social problems, as the constant rise of CO² in our atmosphere, the forming of waste air and smog, the growing concentration of buildings and people in agglomeration areas, and also lacking or too little upgrades in the area of planting and green spaces in the densely populated areas.

Jeremijenko created a greenhouse-like architecture with U.S.S. – Urban Space Station, on top of an existent building at the Lake Phoenix See and pointed to new possibilities of the use and capacity of buildings. Placed on a passage-building between the so-called Swan Complex at the densely populated Lake Phoenix, its insect-like outside reminded of a parasite that has docked onto the building. The second glance uncovered the symbiosis of the two architectural structures: The USS docked onto the air conditioning of the surrounding buildings and created a cleaning circulation. The building’s waste air and warmth is filtered by the USSs plants, cleaned, and enriched with oxygen before it is led back into the building.

The installations has been dismounted after the end of ther exhibition.

Supported by:

 

Druck

 

 

 

 

 

louis oppländer_4c